.

sobota, 14 grudnia 2013

Marcepanowe skrzaty.


 Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp.

Składniki .
150g marcepana
1 łyżka soku z buraka
1/2 białko kurze
100 g cukru
1 para rękawiczek
Zakładamy rękawiczki.
Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne.

Z reszty uformować tułowie, czapeczki i noski figurek ,które zanurzamy w soku buraczanym lub barwniku spożywczym. Wszystkie części połączyć.

Białko utrzeć z cukrem ,przełożyć do szprycy i zrobić brody. Zaznaczyć oczy kaszą.



Takie Mikołaje na pewno ucieszą dzieci  i nie tylko.


12 komentarzy:

  1. jakie śliczne:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No piękne. Ewidentnie talent plastyczny. Gdybym dostała taki prezent od Mikołaja byłabym baaaardzo szczęśliwa :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jeszcze jaka radość dla oczu, gdy się widzi te prześliczne mikołajki....
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł jest rewelacyjny i baaardzo mi się podoba:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzieci na pewno chciałyby mieć takie skrzaty w swoich rączkach :) poza tym to świetna ozdoba Świątecznego stołu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudne skrzaty, ty to masz pomysły i talent. Pięknie wyglądają na stole świątecznym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie potrafię oprzeć sie marcepanowym smakołykom! Uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na takie cudeńka. Jestem pod wrażeniem wykonania tych uroczych skrzatów :) Z pewnością będą ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne :) Dzieciaki byłyby zachwycone takimi skrzacikami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są przeurocze!! Niebywale cieszą oko:)

    OdpowiedzUsuń