.

wtorek, 12 listopada 2013

Watruszki z ziemniaków z warzywami.


Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem.
Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam".
8-10 ziemniaków
1 jajko
20 dag kalafiora
2-3 marchewki
3 łyżki groszku zielonego
1/2 łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka masła
2 łyżki wody
sól, pieprz
3 łyżki sera żółtego tartego
Sos beszamel
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
150ml mleka
sól, gałka muszkatołowa
Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku.

Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania.
Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku.
Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia.

Podawać ze szczypiorkiem
.



19 komentarzy:

  1. przygotowałeś danie z moich ulubionych składników :)
    jutro kupuję groszek i imbir, bo tego mi dziś brakuje, i robię na obiad :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich bułeczek, wyglądają pysznie i kolorowo. Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł a w przekroju bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Christopher, fantastyczny pomysł!!V Myślę, że pojawią się u mnie na świątecznym obiadzie z mięskiem oczywiście:)
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne! narobiłeś mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłeś w mój słaby punkt. Ziemniaki z dodatkami i obłędny sos beszamelowy. Uwielbiam. No, ja mogłabym dorzucić coś mięsnego. Świetny pomysł, fantastyczny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Unas patatas muy ricas y muy bien acompañadas. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jestem fascynatem gotowania, ale walory wzrokowe Twojego dania sprawiają że ma się na nie chęć!!! i to mi wystarcza by je zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny przepis:) Chyba będzie dziś na obiadek :) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Christopher, siempre que vengo a visitarte me llevo tu receta o la idea para hacer yo algo parecido. Eres fabuloso. Gracias por compartir. Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze to wygląda. Nawet bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Qué bo i una presentació genial!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. swietne, już mam przygotowane składniki, zrobię, bo to jest super, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie, są też świetnym pomysłem-bazą, koniecznie do wypróbowania z różnymi nadzieniami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tak lubię ziemniaki, a Ty wyczarowałeś z nich wspaniałe danie, naprawdę aż chce się sięgnąć przez ekran!

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie nadziewane cuda, bardzo oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń