Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem.
Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z
grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja)
dorzucają kawałek "czegoś tam".
8-10 ziemniaków
1 jajko
20 dag kalafiora
2-3 marchewki
3 łyżki groszku zielonego
1/2 łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka masła
2 łyżki wody
sól, pieprz
3 łyżki sera żółtego tartego
Sos beszamel
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
150ml mleka
sól, gałka muszkatołowa
Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym,
gorącym mlekiem. Doprawić do smaku.
Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem.
Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać
trochę wody i smażyć do jej odparowania.
Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku.
Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym
zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym
serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do
lekkiego przyrumienienia.
Podawać ze szczypiorkiem
.
przygotowałeś danie z moich ulubionych składników :)
OdpowiedzUsuńjutro kupuję groszek i imbir, bo tego mi dziś brakuje, i robię na obiad :)
pozdrawiam cieplutko :)
Nie jadłam jeszcze takich bułeczek, wyglądają pysznie i kolorowo. Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńReally delicious!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł a w przekroju bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńChristopher, fantastyczny pomysł!!V Myślę, że pojawią się u mnie na świątecznym obiadzie z mięskiem oczywiście:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
świetne! narobiłeś mi smaku:)
OdpowiedzUsuńTrafiłeś w mój słaby punkt. Ziemniaki z dodatkami i obłędny sos beszamelowy. Uwielbiam. No, ja mogłabym dorzucić coś mięsnego. Świetny pomysł, fantastyczny przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUnas patatas muy ricas y muy bien acompañadas. Un saludo.
OdpowiedzUsuńNie jestem fascynatem gotowania, ale walory wzrokowe Twojego dania sprawiają że ma się na nie chęć!!! i to mi wystarcza by je zrobić:))
OdpowiedzUsuńPyszny przepis:) Chyba będzie dziś na obiadek :) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńChristopher, siempre que vengo a visitarte me llevo tu receta o la idea para hacer yo algo parecido. Eres fabuloso. Gracias por compartir. Un abrazo.
OdpowiedzUsuńDobrze to wygląda. Nawet bardzo!
OdpowiedzUsuńQué bo i una presentació genial!!!!
OdpowiedzUsuńswietne, już mam przygotowane składniki, zrobię, bo to jest super, dzięki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, są też świetnym pomysłem-bazą, koniecznie do wypróbowania z różnymi nadzieniami :)
OdpowiedzUsuńi już podkradam ten pomysł!!!
OdpowiedzUsuńJa tak lubię ziemniaki, a Ty wyczarowałeś z nich wspaniałe danie, naprawdę aż chce się sięgnąć przez ekran!
OdpowiedzUsuńLubię takie nadziewane cuda, bardzo oryginalny przepis :)
OdpowiedzUsuń