Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
230 g cukru
3 cukry waniliowe
4 jajka
szczypta soli
8 łyżek mleka
30 g kakao
500 ml śmietany kremówki
1 kg śliwek
Wykonanie:
Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki .
200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem.
Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek
mleka i zmiksować.
Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta.
Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać .
Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek.
Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym.
Piec w temp.175 stop.40-50min.
Na zimne ciasto nałożyć ubitą
śmietanę.
ciao Christopher, complimenti sei bravissimo.Secondo te viene bene se sostituisco il latte con il latte di soia e non metto le uova ?Seguo un'alimentazione Vegana.Ciao
OdpowiedzUsuńBardzo udane ciasto ze śliwkami. Uwielbiam. Do śliwek dodaję cynamon. Ale spróbuję z wanilią. No i ta czapa bitej śmietany. Jestem chętna na ten kawałek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie - te soczyste śliwki i bita śmietana do tego... Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami, więc i na pewno Twój przeois wykorzystam - dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
bardzo lubię ciasta, a takie z bitą śmietaną to już w ogóle:) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZa ciastami ze śliwkami przepadam, Twoje wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUn pastel delicioso, tiene una pinta fantástica, fabuloso. Un saludo.
OdpowiedzUsuń