.

sobota, 26 października 2013

Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami.


Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
230 g cukru
3 cukry waniliowe
4 jajka
szczypta soli
8 łyżek mleka
30 g kakao
500 ml śmietany kremówki
1 kg śliwek
Wykonanie:
Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki .
200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem.
Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka i zmiksować.
Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta.
Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać .
Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek.
Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym.
Piec w temp.175 stop.40-50min.

Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę.

7 komentarzy:

  1. ciao Christopher, complimenti sei bravissimo.Secondo te viene bene se sostituisco il latte con il latte di soia e non metto le uova ?Seguo un'alimentazione Vegana.Ciao

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udane ciasto ze śliwkami. Uwielbiam. Do śliwek dodaję cynamon. Ale spróbuję z wanilią. No i ta czapa bitej śmietany. Jestem chętna na ten kawałek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie - te soczyste śliwki i bita śmietana do tego... Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami, więc i na pewno Twój przeois wykorzystam - dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ciasta, a takie z bitą śmietaną to już w ogóle:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Za ciastami ze śliwkami przepadam, Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Un pastel delicioso, tiene una pinta fantástica, fabuloso. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń