.

wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto z pianką poziomkową.








Biszkopt -tortownica 26cm


Składniki:

3jajka
3 łyżki cukru
3łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wina białego

Pianka .
500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego)
2 galaretki poziomkowe (truskawkowe)
650ml wrzącej wody

Wierzch.
250g śmietany 36% do ubicia + 1 łyżeczka cukru pudru

Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie wmieszać mąki.
Piec w temp.160stop. około30min .

Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia.
Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując.

Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy na wierzch pianki i ozdabiamy poziomkami oraz miętą.



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie torciki ;) A poziomeczki pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto to na tę chwile mój ideał. W sam raz na taką pogodę. :)

    Poza tym, kojarzy mi się z dzieciństwem.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam poziomki, piękny kolorek torcika ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne ciasto chętnie zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. poziomki!!!!!!! w tym sezonie jeszcze nie jadłam...już wiem na co będę polować na targu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam poziomki, więc jak dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  7. boskie, letnie, delikatne ciacho! poezja i mój ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, bardzo lubię tą pyszność:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko!!! ale cudeńko!!! wygląda obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, że w Warszawie poziomki były strasznie drogie, a teraz to ich wgl nie ma....

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetyczne i lekkie ciasto:) wieki nie jadłam poziomek!

    OdpowiedzUsuń