.

czwartek, 14 marca 2013

Roladki z udek kurczaków z pieczarkami.





Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.

Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić.
Cebulę i pieczarki  pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć  na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C -  20 minut.  Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia,  roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z każdej strony.

9 komentarzy:

  1. Mniamniuśne....
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, mniamuśne, tylko wyjmij te kosteczki, ja nie potrafię :( niestety
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie pysznosci tylko patrze, jesc nie moge, ale oko moge nacieszyc...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach cudne! To mięsko takie soczyste, pieczarki i jeszcze na dodatek żadnej kostki. Tylko pałaszować!

    OdpowiedzUsuń
  6. ślinka cieknie mi na ich widok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nadziewanych udek z kurczaka nigdy nie jadłam, ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam udka nadziewane i robię je często z różnymi farszami na każda okazję. Jednak nie wpadłoby mi do głowy zrobienie tego w formie roladek. Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kiedyś również robiłam nadziewane pałeczki, ale zdjęcia są zdecydowanie mniej apetyczne niż Pana....Może się kiedyś odważę i zamieszczę, ale dosyć o mnie....Wspaniała potrawa, a wyjmowanie kostek nie jest aż takie trudne wystarczy troszkę popróbować!Pozdrawiam i wciąż czerpię inspiracje!

    OdpowiedzUsuń