"Savarinki" chicken with tamarind sauce
40 dag piersi z kurczaka
20 dag pieczarki
1 por
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka majonez
1 łyżka śmietana 18%
1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatołowa
chilli
sól
olej do smażenia
Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs
2 łyżki
pasty z tamaryndu
1 łyżka miodu
rzepakowego
1 łyżeczka
chilli jalapeno kruszonego
1/4 łyżeczki
kuminu
1 łyżka wody
2 jabłka
1 łyżeczka soku
z cytryny
"Savarinki" - wykonanie
Zagotować wodę,
dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut,
wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki.
Pieczarki
pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle
z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć
jeszcze około 2 minuty.
Pozostawić do
ostygnięcia.
Mięso i
przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać
śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i
posypać bułką tartą.
Całość dobrze
wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki"
piekli w piekarniku.
Piekarnik
nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić
foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości
użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno.
Sos - wykonanie
Wszystkie
składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować.
Obrane jabłka
pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby
nie rozgotować.
Kilka cząstek
jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki.
Resztę jabłek
wymieszać z sosem i podawać na ciepło lub zimny.
pierwszy raz widzę takie danie, wygląda bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńWiesz co mnie przywiodło dzisiaj do Ciebie? Nazwa twojego dania. Savarinki... ładnie brzmi. A do tego tak pięknie to przygotowałeś, że trudno wzrok oderwać. Chętnie zjadłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że dostałbyś "fartucha" za to danie :-)
OdpowiedzUsuńFajne to danie :)
OdpowiedzUsuń