.

czwartek, 18 września 2014

"Żądło osy" z figami


Wasp sting with figs


Ciasto.
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
125 g masła

Wierzch.
250 g ciasta francuskiego
100 g konfitury pomarańczowej
4 figi
125 g masła
125 g cukru 
125 g migdałów ,płatki
1 łyżeczka miodu
1 jajko
1 łyżka mleka

Wykonanie.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło.
Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h.
Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy  posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową.
Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście.
Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie.
W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać.
Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut.

Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli.

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasto, z nutką bliskowschodnią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie nowość:) chętnie bym wpadła na takie ciacho! pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, takimi pysznościami nie pogardzę :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wykorzystywać gotowe francuskie, fajna kombinacja i ładnie się nazywa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekscytująca nazwa :) Ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysłowe wykorzystanie ciasta francuskiego, no i te ulubione figi mniamm

    OdpowiedzUsuń