Wasp sting with
figs
250 g mąki
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
125 cukru
1 cukier
waniliowy
2 jajka
125 g masła
Wierzch.
250 g ciasta
francuskiego
100 g konfitury
pomarańczowej
4 figi
125 g masła
125 g
cukru
125 g migdałów
,płatki
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka mleka
Wykonanie.
Mąkę z
proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło.
Zagnieść i
odstawić do lodówki na 1h.
Rozwałkować
ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę
22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową.
Figi pokroić w
ćwiartki i ułożyć na cieście.
Na figi wyłożyć
rozmrożone ciasto francuskie.
W rondelku
stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając.
Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać.
Masę rozprowadzić
na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut.
Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli.
Bardzo ciekawe ciasto, z nutką bliskowschodnią :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie nowość:) chętnie bym wpadła na takie ciacho! pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, takimi pysznościami nie pogardzę :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńLubię wykorzystywać gotowe francuskie, fajna kombinacja i ładnie się nazywa.
OdpowiedzUsuńEkscytująca nazwa :) Ciacho wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe wykorzystanie ciasta francuskiego, no i te ulubione figi mniamm
OdpowiedzUsuń