Sałatka z kozią
bródką.
Składniki.
150 g koziego
sera
2 garście
endywii
4 pomidorki
koktajlowe
Sos.
1 łyżka octu
balsamicznego
1 łyżka oliwki
z orzechów ziemnych
1 łyżka soku z
pomarańczy
pieprz, sól
Wykonanie.
Z chleba
wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut.
Na grzance
ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią
się bąble, około 5 minut.
Na talerzu
ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki.
Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem.
Sałatka
francuska z groszku śnieżnego.
100 g groszku
śnieżnego
1 grapefruit
6 rzodkiewek
4 liście sałaty
masłowej
1 łyżeczka
sezamu czarnego
Sos.
1 łyżka octu
truskawkowego
1 łyżka soku z
grapefruita
1 łyżka oliwy z
oliwek
1 łyżeczka
cukru brązowego drobnego
Wykonanie.
Groszek
oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić.
Z grapefruita
wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki.
Na talerzu
ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i
strączki groszku.
Do miseczki
wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały
pieprz i bazylię.
Sosem polać
sałatkę i posypać uprażonym sezamem.
Rada.
Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym.
Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce
Składniki.
papryka żółta i
czerwona
pomidory
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
jogurt
sól, pieprz
chilli
Wykonanie.
Ogórek pokroić
w półplasterki.
Papryki i
pomidory w kostkę.
Rzodkiewkę
zetrzeć na tarce.
Sałatę pokroić
na małe kawałki
Warzywa układać
warstwowo w salaterce.
Do jogurtu
dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać
sałatkę.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Niskokaloryczna
sałata z truskawkami i ogórkiem.
1 ogórek
1 główka sałaty
masłowej
1 garstka
rukoli
250
g truskawek
1 cytryna
3 łyżki octu
truskawkowego
2 łyżki oliwki
Wykonanie.
Cytrynę sparzyć
i zeskrobać skórkę. Ja posiadam specjalny przyrząd do tego celu.
Oliwkę i ocet
truskawkowy zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu.
Na talerzu
ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę.
Ogórek pokroić
w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane
sokiem z cytryny.
Każdą porcję
sałatki polać sosem i posypać skórką cytrynową.
Sałatka
karaibska.
Składniki.
1 papaja
1 granat
1 mango
1 karambola
3 plastry pitai
3 kiwi
3 brzoskwinie
20 dag truskawek
Wykonanie.
Brzoskwinie
zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie i następnie ostrym nożem ściągnąć skórkę. Pokroić
na cząstki.
Dojrzałą papaję
obrać i pokroić w paski.
Obrane kiwi
pokroić w plasterki, podobnie gwiaździstą karambolę, a truskawki i pitaję na
ćwiartki.
Na półmisku
ułożyć owoce.
Mango obrać i
zmiksować z paroma truskawkami, dodać łyżeczkę soku z limonki.
Sosem polać
sałatkę i posypać pestkami granatu. Podawać po schłodzeniu.
Rada. Mango mają charakterystyczny smak i nadają sałatce owocowej naturalną
lekko cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru,
ale nie rezygnujmy z mango.
Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup.
Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup.
Groszek śnieżny
z papryką.
Składniki.
150 g groszku
śnieżnego
1 cebula
1/2 papryka
czerwona
1 łyżka imbiru
świeżego
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu
ostrygowego
1 łyżeczka
cukru szczypta soli
1 łyżka wody
Wykonanie.
Ze strączków
groszku odkroić szypułki ,potem odłamać czubki i ciągnąc w dół oderwać
włókna,które biegną z boku .
Cebulę i
paprykę pokroić w cienkie paski.
Na patelni lub
w woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, paprykę i starty świeży imbir.
Dodać posiekany
czosnek i groszek śnieżny, smażyć ciągle mieszając 2min., aż groszek stanie się
jasnozielony.
Dodać sos ostrygowy, cukier, sól i wodę. Wymieszać i podawać.
Realmente una delicia, me encanto!
OdpowiedzUsuńMuy saludable y nutritivo
wendy de Proyecto Pastelito
wybieram sałatkę z serkiem kozim i sałatkę karaibską :)
OdpowiedzUsuńVery nice salad recipes!!! Wanna try all!!
OdpowiedzUsuńReszta sałatek też jest bardzo fajna:)sałatka z truskawkami i ogórkiem mnie zaintrygowała i to bardzo, szczególnie że widziałam już koktajl z tymi składnikami jestem bardzo ciekawa jak smakuje takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńjestem w raju!
OdpowiedzUsuńKrzysiu, nie pierwszy raz przekonujemy się, że jesteś artystą! Biorę wszytskie! I takie cudne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńWszystko pyszne :) uwielbiam sałatki . Przepisy rewelacja. Ps jak zawsze
OdpowiedzUsuńale super!
OdpowiedzUsuńPierwszą propozycją przypominasz mi o ukochanej Prowansji, tamtejsza wersja z cudownym Banonem i miodem lawendowym powoduje we mnie łezkę wzruszenia, też przygotowuję taką w domu - endywię mam z pola, miód lawendowy wciąż w spiżarce, tylko boskiego banona brakuje, ale ratuję się innym kozim. Dzięki za smakowitą podróż na ciepłe południe ;))
OdpowiedzUsuń