.

środa, 11 czerwca 2014

Drożdżowe na czerwono z jagodami goyi i truskawkami.



Składniki.
Ciasto-blaszka 25 x 35 cm

Ciasto
10 dag drożdży
1 szkl. cukru
1 laska wanilii
4 jajka
1 szkl. oleju
4 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. mleka

Budyń
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
2 garście jagody goji
50 dag truskawek
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie.
Zrobić zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki.
Kiedy podrośnie połączyć z resztą składników ciasta. Dodrze wymieszać łyżką lub mikserem. Wylać na blaszkę i odstawić ,aby podrosło.
Wierzch ciasta posypać jagodami goji.
Ugotować budyń i wyłożyć na ciasto.
Piec w temp.175 stop. 30-35 min.
Truskawki zasypać cukrem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością wody i zagęścić truskawki.

Truskawki wylać na ciasto. Poczekać 1h i zajadać naprawdę ze smakiem.

4 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo smaczne. Jeszcze nigdy nie jadłam owoców goji, muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym kawałeczek tego ciasta , akurat zaparzyłam kawę:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dzisiaj będę robić ciasto z truskawkami, ale kruche z taką pianką, oczywiście nie dla siebie, ale juz strasznie sarkają moje Potwory...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł z ciastem drożdżowym. Takie ciasta u mnie to klasyka, ale z galaretką, a do tego jeszcze bardzo zdrowe owoce goji - to musi być pyszne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń