Grilled salmon fillet in Italian cabbage.
40 dag filet z łososia
przyprawa do ryb
0,5 cytryna
4 ziemniaki
100 ml. śmietana 36%
1 żółtko
8 dag ser mozzarella
4 liście kapusta włoska
10 dag pieczarki
pieprz
olej do smażenia
szczypiorek
Wykonanie.
Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na
dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut,
niech przejdzie przyprawami.
Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać i opiec na patelni.
Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10
minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć
na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na
patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.
Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na
każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć.
Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko
wymieszać .
Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do
zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone
ziemniaki. Wstawić do piekarnika na 15 minut temp. 190 o C.
Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze, ziemniaki
posypać szczypiorkiem.
wygląda jak taki łososiowy gołąbek:) wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńŁososia bardzo lubię, a w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale to zmienię:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam łososia! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńŁosoś na bogato - Pysznie !!! :)
OdpowiedzUsuńmmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
marcela
pychoteczka <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na pyszne ciasto! :)