.

piątek, 13 czerwca 2014

Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście.


Grilled salmon fillet in Italian cabbage.



Składniki.
40 dag filet z łososia
przyprawa do ryb
0,5 cytryna
4 ziemniaki
100 ml. śmietana 36%
1 żółtko
8 dag ser mozzarella
4 liście kapusta włoska
10 dag pieczarki
pieprz
olej do smażenia
szczypiorek

Wykonanie.
Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami.
Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni.
Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć.
Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko wymieszać .
Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić  do piekarnika na  15 minut temp. 190 o C.
Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze, ziemniaki posypać  szczypiorkiem.


6 komentarzy:

  1. wygląda jak taki łososiowy gołąbek:) wspaniały pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia bardzo lubię, a w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale to zmienię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam łososia! Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś na bogato - Pysznie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p

    pozdrawiam ciepło,
    marcela

    OdpowiedzUsuń
  6. pychoteczka <3

    zapraszam na pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń