Eggplant marinated in Moroccan chermouli.
Chermoula to ostra
marokańska przyprawa używana do jarzyn.
Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.
1 bakłażan
sól
oliwa z oliwek
Chermoula.
1 łyżka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela
ang. mielonego
1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku
rozgniecione
3 łyżki soku z
cytryny
4 łyżki oliwy z
oliwek
3 łyżki kolendry
świeżej, posiekanej
2 łyżki mięty
świeżej, posiekanej
Wykonanie.
Bakłażana pokroić w
plastry, posolić i odstawić na 30minut.
Opłukać i osuszyć.
Plastry bakłażana
dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).
Osuszyć na papierze
kuchennym.
Przygotować
chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.
Następnie plastry
bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Podajemy
w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na
kawałku chleba.
Ottimi !!! :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne, niemal czuję ten zapach....mmmm...
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tą przyprawą, ale wyobrażam sobie jaki pyszny musi być tak przygotowany bakłażan...
OdpowiedzUsuń