Paccheri with romesco sauce.
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych
krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem,
mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Makaron
5 dag parmezan
2 łyżki oliwy
sól
Sos romesco.
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka
pomidorów
1 papryka
czerwona
1 garść
orzechów laskowych lub migdałów
2 kromki chleba
oliwa
sól, pieprz
Cukinia.
sól
chilli
Zrobić sos.
Cebulę posiekać
i zrumienić na oliwie.
Dodać posiekany
czosnek
i pomidory. Zmniejszyć
ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.
Po 5 min. dodać
pokrojoną w kostkę paprykę.
Orzechy laskowe
(migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów.
Chleb pokroić w
kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien
być.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem.
Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na
wierzch ułożyć cienkie paski cukinii
przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.
Specjalność
katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i
owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki.
Moja wersja
romesco jest trochę uproszczona.
wygląda pysznie, makaron uwielbiam więc to danie w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńKrzysiu, chciałabym poznać tych, co u ciebie jedzą te pyszności. To MUSZĄ być ludzie szczęśliwi :-D
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie, kolorowe, pełne moich ulubionych smaków i tak apetyczne, aż człowiek robi się głodny :)
OdpowiedzUsuńMe encantan los platos de pasta y este tiene una pinta estupenda, muy rica receta. Un beso.
OdpowiedzUsuń