Rhubarb soup
with almond ice cream.
Zupa o ciekawej
kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami.
Majowy
przebój - rabarbar.
Rabarbar
pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W
Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i
Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi
".W Europie jako warzywo zaczęto uprawiać w XVIII w. Staropolski rzewień, to
właśnie rabarbar. Jego ogonki liściowe zbiera się od maja, aż do zimy. Kolor ma
od zielonego, poprzez różowy do krwistoczerwonego. A smak kwaśny, orzeźwiający.
Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze.
Rabarbar
zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty,
zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki.
Rabarbar nie ma
dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego
należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm, kamicę
nerkową i schorzenia przewodu pokarmowego. Ale nadmiar wszystkiego zawsze jest
niebezpieczny, nawet szczęścia.
2 porcje.
300g rabarbaru
3/4 szklanki
cukru
1 laska wanilii
2,5 szkl. wody
Dekoracja zupy.
1 łodyga rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 szklanki
wody
2 gałki lodów
waniliowych
2 łyżki
krokantu migdałowego
Wykonanie.
Kulki lodów
obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki.
Rabarbar
pokroić na małe kawałki.
wodą. Zagotować,
po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.
Przecedzić
zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i
ostudzić.
1 łodygę
rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.
W garnuszku
zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć
rabarbar.
Ułożyć na dnie
talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii i gałkę lodów w krokancie.
Delikatnie
nalać zupę.
I uwaga! Rabarbaru nie gotujemy w naczyniach aluminiowych, ponieważ glin wchodzi w reakcje z rabarbarem. Używamy garnków emaliowanych lub stalowych.
Tak z samego rana raczysz mnie takimi pysznościami. Wszystko co lubię w jednym. Świetny pomysł. Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie przekonywały mnie tego rodzaju zupy...
OdpowiedzUsuńAle z racji tego że uwielbiam rabarbar chyba będę musiała spróbować :)
niesamowity zestaw, wiesz powiem w sekrecie że nie lubię rabarbaru ( a niewiele rzeczy nie lubię) ale Twoje danie zjadłabym z ciekawości :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten sposób na lody otoczone w krokancie- zapamiętam na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo.
Jakie to śliczne, takie delikatne...
OdpowiedzUsuń