.

wtorek, 22 kwietnia 2014

Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową.




Baba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy dżem pomarańczowy.
 
Składniki.
50dag mąki pszennej
2 szkl.mleka
70g drożdży
10 żółtek
150g cukru pudru
150g masła
100g rodzynek
25 ml rumu białego
200g konfitury pomarańczowej

Wykonanie.
25 dag maki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić.
Dodać drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć.
10 żółtek ubić z cukrem na pulchny krem.
Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić.
Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli.
Znowu ciasto dokładnie wyrobić.
Dodać rodzynki i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min.
Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą.
Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi.

8 komentarzy:

  1. Baba piękna. Na brak amatorów pewnie nie czekała. Ja bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo jaka obłędna:) mimo przejedzenia, rzucałabym się na twoją babkę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tasty, delicate and beautifully presented, what else can you say about this wonder?
    Congratulations!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Una bella presentazione. Complimenti !!! Ma il lievito è di birra ? e 70 g non è troppo ? Grazie !!!

    OdpowiedzUsuń