Baba puchowa
obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab
staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski
przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej
,stosujemy dżem pomarańczowy.
Składniki.
50dag mąki
pszennej
2 szkl.mleka
70g drożdży
10 żółtek
150g cukru
pudru
150g masła
100g rodzynek
25 ml rumu
białego
200g konfitury
pomarańczowej
Wykonanie.
25 dag maki
sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć
i ochłodzić.
10 żółtek ubić
z cukrem na pulchny krem.
Ubite żółtka i
pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić.
Następnie dodać
roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli.
Znowu ciasto
dokładnie wyrobić.
Dodać rodzynki
i wymieszać.
Ciasto
przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy
prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min.
Zimną babę
przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą.
Babkę złożyć i
polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi.
Baba piękna. Na brak amatorów pewnie nie czekała. Ja bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba:)
OdpowiedzUsuńale ładna:)
OdpowiedzUsuńo mamo jaka obłędna:) mimo przejedzenia, rzucałabym się na twoją babkę:D
OdpowiedzUsuńTasty, delicate and beautifully presented, what else can you say about this wonder?
OdpowiedzUsuńCongratulations!!
Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńUna bella presentazione. Complimenti !!! Ma il lievito è di birra ? e 70 g non è troppo ? Grazie !!!
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco!
OdpowiedzUsuń