.

środa, 23 kwietnia 2014

Placek z daktylami i mleczną polewą.


A cake with dates and milk glaze.


Składniki.
Ciasto-spód.
6 białek
5 łyżek cukru 
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
aromat pomarańczowy

Wierzch.
200g dżemu pomarańczowego
150g daktyli
1łyżka ziaren goyi
100g mleka w proszku
100g masła
150g cukru pudru
1 łyżka wody pomarańczowej aromat
50ml wody wrzącej

Wykonanie.
Stopić masło. Białka ubić z cukrem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Wlać schłodzony, stopiony tłuszcz oraz aromat. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 30min. w temp.170stop. Upieczone ciasto posmarować dżemem pomarańczowym. Daktyle pokroić na małe kawałki i rozłożyć na dżemie.

Przygotować mleczną polewę.
Do miski wsypać : mleko w proszku, cukier ,wymieszać.
Wlać wodę pomarańczową i wodę wrząca, wymieszać. Stopić masło i wlać do masy.
Wymieszać dobrze i polać daktyle. Wierzch posypać ziarnami goyi i udekorować.

3 komentarze:

  1. Ta masa mleczna nie spłynie z ciasta po pokrojeniu na kawałki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli zastosujesz proponowane proporcje to pięknie zastygnie i nie rozleje się.Najlepiej zostawić na noc.Moje zdjęcia są zbyt świeże i pewnie dlatego Twoje wątpliwości.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń