A cake with dates
and milk glaze.
Ciasto-spód.
6 białek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
125g masła
aromat
pomarańczowy
Wierzch.
200g dżemu
pomarańczowego
150g daktyli
1łyżka ziaren
goyi
100g mleka w
proszku
100g masła
150g cukru
pudru
1 łyżka wody
pomarańczowej aromat
50ml wody
wrzącej
Wykonanie.
Stopić masło. Białka ubić z
cukrem. Wsypać
przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Wlać
schłodzony, stopiony tłuszcz oraz aromat. Wymieszać. Ciasto wylać na
blaszkę. Piec 30min. w temp.170stop. Upieczone
ciasto posmarować dżemem pomarańczowym. Daktyle pokroić
na małe kawałki i rozłożyć na dżemie.
Przygotować
mleczną polewę.
Do miski wsypać
: mleko w proszku, cukier
,wymieszać.
Wlać wodę
pomarańczową i wodę wrząca, wymieszać. Stopić masło i
wlać do masy.
Wymieszać
dobrze i polać daktyle. Wierzch posypać
ziarnami goyi i udekorować.
Pysznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńTa masa mleczna nie spłynie z ciasta po pokrojeniu na kawałki?
OdpowiedzUsuńJeżeli zastosujesz proponowane proporcje to pięknie zastygnie i nie rozleje się.Najlepiej zostawić na noc.Moje zdjęcia są zbyt świeże i pewnie dlatego Twoje wątpliwości.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń