Spring potatoes.
U nas
dzisiaj piękne słońce. Ta prawdziwie wiosenna aura rozleniwiła mnie i
przywołała smaki lata. Stąd taki lekki obiadek, bo o linię trzeba zadbać, a
ponieważ Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim zdrowym składem ,sprzyjającym diecie,
a zarazem doskonałym smakiem, wykorzystałem ją jako szybką okrasę do
ziemniaczków. Pięknie stopiła się na gorących ziemniaczkach ,nadając im błysku oraz
ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda .
3 średnie ziemniaki
3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode
3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi
kiełki brokułu
sól
2 plasterki boczku
Wykonanie:
Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel w ziemniakach i obrać je.
Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków
jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby
ziemniaczków nie rozgotować.
Wyjąć z wody ,ułożyć na
kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć
łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na
patelni grillowej plastrami boczku.
Tak
przygotowany kartofel ,to już pommes (fr.ziemniak), który doda splendoru każdej
potrawie.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita
Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ciekawy pomysł, ostatnio szaleję za kiełkami ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo wiosennie,wręcz letnio się zrobiło.
OdpowiedzUsuńPomysł z marchewką świetny, pewnie nawet "niejadki" zjadałyby się taki ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńNo, wiosna u Ciebie. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń