.

wtorek, 11 lutego 2014

Chrupiąca szarlotka w filiżance.



Apple pie in a cup.



Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na  ciepło lub później na zimno.

Kruszonka.
40 dag mąki pszennej
15dag margaryny
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie.
6 jabłek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
3 łyżki wody
Ze składników na kruszonkę ,zagnieść kruszonkę ,wysypać na natłuszczoną blaszkę .Piec w temp .180stop 15 min. Pod koniec pieczenia można przemieszać na blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba.
W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z resztą składników około10min.
W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka.
Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp.
Polecam ten szybki ,smaczny deser.


11 komentarzy:

  1. zjadłam takie smakołyki do kawy:D zaskakujesz jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł- mam kilka słoików jabłek od teścia i nigdy nie wiem jak je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to pojechałeś z tym ciachem w filiżance:) pięknie się prezentuje taki deser:) ja jestem za leniwa żeby kruszonkę podać w ten sposób;) u nas znika wyjadana prosto z naczynia żaroodpornego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł i o smaku jaki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki deser na pewno cieszy się dużym powodzeniem : smaczny, nowoczesny, zaskakujący... sądzę, że u mnie zabrakłoby filiżanek, tylu byłoby chętnych na dokładki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto tanio miło i pysznie - to lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny pomysł:) moje dzieci za takimi słodkościami przepadają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha, lubię owoce pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Como siempre... una estupenda receta. Genial!!

    OdpowiedzUsuń