Apple pie in a cup.
Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i
jemy na ciepło lub później na zimno.
40 dag mąki pszennej
15dag margaryny
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie.
6 jabłek
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
3 łyżki wody
Ze składników na kruszonkę ,zagnieść kruszonkę ,wysypać na natłuszczoną
blaszkę .Piec w temp .180stop 15 min. Pod koniec pieczenia można przemieszać na
blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba.
W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z
resztą składników około10min.
W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i
jabłka.
Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą
śmietanę itp.
Polecam
ten szybki ,smaczny deser.
zjadłam takie smakołyki do kawy:D zaskakujesz jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł- mam kilka słoików jabłek od teścia i nigdy nie wiem jak je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńno to pojechałeś z tym ciachem w filiżance:) pięknie się prezentuje taki deser:) ja jestem za leniwa żeby kruszonkę podać w ten sposób;) u nas znika wyjadana prosto z naczynia żaroodpornego;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i o smaku jaki lubię :)
OdpowiedzUsuńTaki deser na pewno cieszy się dużym powodzeniem : smaczny, nowoczesny, zaskakujący... sądzę, że u mnie zabrakłoby filiżanek, tylu byłoby chętnych na dokładki!
OdpowiedzUsuńProsto tanio miło i pysznie - to lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:) moje dzieci za takimi słodkościami przepadają:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńpycha, lubię owoce pod kruszonką :)
OdpowiedzUsuńComo siempre... una estupenda receta. Genial!!
OdpowiedzUsuń