Cucumber ragout with meatballs.
To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i
gotowe w kilkanaście minut.
Składniki na 2 osoby.
2 ogórki
100ml śmietany kremówki
100ml bulionu instant
2 cebule
1 łyżka oleju
1/2 łyżki mąki
sól. pieprz
koperek lub pietruszka
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej
Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.
Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.
Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju
około 8 minut.
Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro
centymetrowe słupki.
Cebule obrać i posiekać.
Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli
z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.
Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.
Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem
pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.
Podajemy z przygotowanym puree.
Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście
to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.
Smacznego.
To ragout bardzo mi odpowiada. Niekoniecznie z metką, ale zapamiętam przepis i podam do mięsa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis warto spróbować ... :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle pysznie:)
OdpowiedzUsuńFajnie podane , nie jadłam jeszcze takiego ragout. Ty to masz pomysły :-)
OdpowiedzUsuńJak dla zapracowanych, to coś dla mnie bo ostatnio ciągle mi brak czasu ;-)
OdpowiedzUsuń