Składniki:
1 mała cukinia
2 marchewki
20 dag pieczarek
½ cebuli
2 plastry cytryny
2 łyżki śmietany kremowej
2 szczypty kolendry
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 kawałki pergaminu
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Filety dorsza posypać solą i pieprzem.
Cukinię i marchewki pokroić a’la
Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko
podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza
,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i
posypać pietruszką i zamknąć „papilot”
.Piec w nagrzanym piekarniku przez
10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby.
Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać
w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora.
Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą
naczyń.
Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w
„papilotach” ,chyba ,że stanowi jakąś
zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj
rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.
pyszne zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuńtakiej rybki nigdy bym sobie nie odmówiła:) znakomicie przygotowana!
OdpowiedzUsuńNazwy potraw, które potem prezentujesz już wzbudzają ślinotok. Świetna propozycja na elegancką kolację:)
OdpowiedzUsuńHmmm...swietny pomysl na piatek..niby walentynki ale piatek i ryba i przepis sa idelane, tak wiec dziekuje za pomysl..jak mi sie uda opublikuje.Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńdanie wygląda wybornie!!
OdpowiedzUsuń