.

czwartek, 10 stycznia 2013

Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera.



Omlet Christophera.




Składniki:
5 małych ziemniaków
2 cebule

10 dkg wędzonego boczku
4 jajka
3łyżki mleka
Rozmaryn
Sól, pieprz
Oliwa do smażenia.


Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo.
Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula, jajka ,oliwa i sól.

Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem.
Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą, delikatnie wymieszać i całość wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet prawie się zetnie, przykryć całość dużym talerzem lub płaską pokrywką i przytrzymując ją odwrócić patelnię, a następnie zsunąć nasz omlet ponownie na patelnie, dosmażając jego drugą stronę.
Mniej wprawnym proponuję wstawienie patelni pod grilla w piekarniku. Patelnia musi mieć żaroodporną rączkę, no i należy pamiętać, aby nie oparzyć się wyjmując patelnię z piekarnika.
Gotową tortillę zsunąć na talerz i kroić jak pizzę. Nasz omlet powinien mieć złocisty kolor .





7 komentarzy:

  1. Znam to danie! pyszne jest! :)) dziekuję za przypomnienie i pozdrawiam, a wszystkim którzy jeszcze nie próbowali Tortilli po hiszpańsku, gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię sobie na drugie danie, bo akurat mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyborna:) musiało smakować!

    OdpowiedzUsuń