Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.
29-go listopada
to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
butami, wróżby ciasteczkowe i wiele innych regionalnych, staropolskich zabaw
ucieszy wielu z nas. Rok temu napisałem
sporo na temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe
przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest
łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant.
Selerowe
„pochrupanki”.
Składniki.
3 łodygi selera
naciowego
5 dag sera Feta
1 łyżka jogurtu
naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka natki
pietruszki
chilli do dekoracji
Wykonanie.
Ser Feta zmiksować
razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.
Łodygi
selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić
papryczką chilli.
Babeczki z kremem
chrzanowym i oliwkami królewskimi.
Składniki.
10 babeczek
wytrawnych
10 oliwek
królewskich
5 dag naturalnego
serka homogenizowanego
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z
cytryny
sól
pieprz
natka do dekoracji
Wykonanie.
Serek
wymieszać z chrzanem i przyprawami.
Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.
Kminkówki krucho-drożdżowe.
Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
2 łyżki kminku
Wykonanie.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i mlekiem. Dodać sól.
Przesianą mąkę
posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.
Rozwałkować na
grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na
30 minut.
Posmarować
jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni.
Słodkie pierożki.
Składniki
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
Nadzienie.
10 dag twarożku
śmietankowego
1 łyżka śmietany
1 łyżka cukru
wanilia
Wykonanie.
Przesianą mąkę
posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże
dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.
Składniki
nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze
skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Roladki na jeden
kęs.
Składniki.
20 dag mąki
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
papryka ostra do posypania
12 dag margaryny
4 dag drożdży
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cukru
sól
jajko do smarowania
papryka ostra do posypania
Nadzienie.
Plastry szynki.
Wykonanie.
Przesianą mąkę
posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże
dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Rozwałkować na
grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować.
Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.
Przekąska
selerowo -gruszkowa
Składniki.
4
kawałki selera naciowego
1
gruszka
Marynata.
2
łyżki octu ryżowego
4
łyżki oleju sezamowego
rozmaryn,
melisa
sól
pieprz
Wykonanie
Składniki
marynaty wymieszać.
10
cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz
ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej
patelni grillowej.
Na
każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem
melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico.
Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy.
Na koniec Andrzejkowa
„pogodynka”.
Gdy św. Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni
śniegu na polu leży.
Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.
Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia
będzie sroga zima.
Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota.
Wesołej zabawy !
ile pysznych pomysłów:)
OdpowiedzUsuńświetne przepisy :))
OdpowiedzUsuńOj Boże, żeby tak ktoś podał takie pyszności na którejś mojej imprezie...
OdpowiedzUsuń