Składniki.
Spód.
20
dag pierników korzennych
2
łyżki powideł śliwkowych
1
łyżka spirytusu
Masa serowa.
20
dag czekolady gorzkiej
25
dag serka homogenizowanego waniliowego
200
ml śmietany kremówki
1
opakowanie Śmietan-fix
2
łyżki płatków czekolady do dekoracji
Wykonanie.
Pierniki
korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno
tortownicy - 18 cm.
Do
rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając
stopić czekoladę. Odstawić.
Ubić
kremówkę i połączyć z serkiem.
Do
masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić
do zamrażalnika na 1 h.
Wyjąć
,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.
Sernik
można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się nam i mamy mały apetyt.
Uwielbiam takie serniki "na bogato":) Ten wygląda bardzo smakowicie i czekoladowo...
OdpowiedzUsuń