Beef with pepper
spicy
50 dag wołowiny
zrazówki lub polędwicy
1 strąk papryki
1 cebula
1/2 cukinii
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu
sojowego
2 łyżki wódki
czystej lub sherry
1/2 łyżeczki
imbiru świeżego
1/2 łyżeczki
papryki ostrej
Wykonanie.
Mięso pokroić w
cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i
odstawić.
Obraną cebulę
pokroić w piórka, paprykę w kwadraty, a cukinię w półplasterki..
Nagrzać woka,
na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę,
potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały
olej.
Włożyć mięso i
smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić.
Dodać usmażone
warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą
paprykę.
Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z
makaronem chińskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz