Fish in the socket
Składniki.
1 cukinia
1 marchewka
25 dag filet z flądry bez skóry
5 szt. pieczarki
przyprawa do ryb
sól
tymianek
pieprz
1 jajko
50 ml śmietana 36%
masło
olej do smażenia
Wykonanie.
Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko
przesmażyć na oleju i położyć na spód w
formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć
trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia.
Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić,
posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew
blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
Na plaster marchwi
położyć grillowany plaster
cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do
foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione
przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek.
Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2
łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC
piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut.
Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy
czy jogurtowo-koperkowy.
Świetna flądra, mniam :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda obłędnie, trochę przy nim pracy ,ale na przyjątko wyśmienite.Poczekam na okazję...Pozdrawiam.Alina
OdpowiedzUsuń