.

sobota, 11 października 2014

Mielone z muffinek z chrzanem i pastą wasabi


Minced muffins with horseradish and wasabi paste


Składniki
1 kg mięso wieprzowe
2 jajka
1 bułka
1 łyżeczka śmietany
2  cebule
sól
pieprz
majeranek
3 łyżki chrzanu
pasta wasabi
olej
mleko

Wykonanie.
Chrzan wymieszać z pastą wasabi. Ilość pasty wasabi zależy od nas, jeżeli lubimy bardzo ostre jedzenie , dodajemy jej więcej.
Cebule pokroić, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę  rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z kiszonego ogórka.


4 komentarze:

  1. ale fajna alternatywa dla klasycznego mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie. Wyglądają jak stateczki, łódeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno wyprobuja , bo wygladaja tak apetycznie .. na dodatek moj maz uwielbia i takie miesko i chrzan... Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń