Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed
Składniki.
1 mała dynia hokkaido
2 łyżeczki oliwa z oliwek
sól
pieprz
Farsz.
10 dag ryż basmati
25 dag mięso mielone
0,5 szt. papryka czerwona
5 ząbków czosnek
2 szt. cebula
1 łodyga seler naciowy
0,5 papryczka chilli
1 jajko
pieprz
tymianek
majeranek
olej do smażenia
Wykonanie.
Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć
środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z
oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w
temperaturze 190 oC.
W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w
piekarniku, zrobić farsz.
Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.
Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w
kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać
ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do
miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju.
Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane
jajko.
Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć
" czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas
pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze
skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.
Świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda jak mistrzostwo świata! :) Genialne. Żałuję, że mogą się tym delektować jedynie moje oczy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.