Buckwheat muffins
with figs in honey sauce
10 dag kaszy gryczanej
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżka natki pietruszki
2 jajka
0,5 l mleka
sól
pieprz
5 fig
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
50 ml wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Wykonanie.
Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć.
Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle.
W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i
jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec
w temp. 200 stop. 25 minut.
Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć
ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty.
Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym.
Smaczna ciepła
przystaweczka, ale może być podana na zimno.
Ciekawe polaczenie skladnikow...:)) uwielbiam figi wiec napewno wyprobuje..na dodatek pieknie podane.Pozdrawiam juz z zimowej szwajcarii:)Pierwszy snieg mamy za soba:))
OdpowiedzUsuńmmm- pycha deser :)
OdpowiedzUsuń