Grilled trout with
dill sauce
Składniki.
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 liście laurowe
natka pietruszki
świeży tymianek
1 łyżka oliwy
Sos.
5 dag masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
125 ml śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koperku świeżego
sól
pieprz
Wykonanie.
Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić.
Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby
posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół.
Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na
małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i
posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony.
Podać z sosem koperkowym.
Danie super, choć ja osobiście nie przepadam za rybami, to na taką bym się skusiła :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńAle się prezentuje! :) Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Wspaniale podany i przyrządzony .
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sosu koperkowego z musztardą, ciekawe, jak smakuje...
OdpowiedzUsuń