Chicken fricassee.
Składniki.
2 marchewki
1 kostka bulionowa
2 liść laurowy
3 ziele angielskie
Sos.
1 łyżka masła
1 łyżka mąka
100 ml. bulion
100 ml. śmietana 36 %
10 dag świeży agrest
5 dag rodzynki
1 łyżeczka cukier
sól
pieprz
sok z cytryny
Wykonanie.
Kurczaka ugotować w
bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie
gotowania dołożyć marchew .Udziec i
marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu.
W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć
świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito,
owoce osączyć.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas
mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać
agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę
potrzeby sok z cytryny.
Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość
podgrzewamy i podajemy z ryżem.
Pyszna twoja potrawka, i jakie fikuśne marchewki :-)
OdpowiedzUsuń