.

poniedziałek, 14 lipca 2014

Rolada bezowa z czarną porzeczką.


Meringue with black currant.



Składniki.
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
500 ml śmietany 36%
2 torebki śmietan-fix
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 szklanki porzeczki czarnej

Wykonanie.
Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą.
Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą masę rozsmarować na papierze.
Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.
Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.
W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki.
Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru.
Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce.
Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości.
Rada. Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie itp.


14 komentarzy:

  1. Bella e sicuramente molto buona !!! :) Claudia

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna rolada, zawsze jakoś boję się, że mi się beza połamie:) Muszę w końcu spróbować zrobić taka roladę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie połamie się,tylko najwyżej trochę popęka na wierzchu.Jest dosyć elastyczna,w środku miękka,a z wierzchu chrupiąca i tu właśnie trochę popęka,jak u mnie.

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie :) idealny deserek dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Krzysiu po wakacyjnej przerwie. Nigdy nie robiłam rolady bezowej, ale zrobię i to szybko. Czarną porzeczkę uwielbiam do wszystkich ciast- jest właściwie nie do zastąpienia- to bardzo szczególny smakowo owoc. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Rolada rewelacja. Upiekłam i już jej nie ma- polecam Twoim czytelnikom. Wstawiłam Krzysiu na mojego bloga.
      Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
    2. Nic nie sprawia autorowi większej przyjemności,jak jego przepis wprowadzony w czyn z dobrym efektem.Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  7. a ja nie wiem czy ona się zwinie,ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obawiaj się. Zwijasz roladę leżącą na ściereczce i tą ściereczką zawijasz.

      Usuń
  8. Rolady bezowej nie robiłam, mam obawy, czy nie pokruszy się przy zwijaniu. Ale Twoja wygląda niebiańsko :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze troszeczkę popęka na wierzchu,ale możesz docisnąć delikatnie.Wstawisz zawiniętą w papier do lodówki i nawet następnego dnia będzie wspaniała .Moja też jest trochę popękana i to jej urok.Zawsze można zrobić jakąś polewę jeżeli bardzo Ci to przeszkadza.Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Ideale połączenie smaków! Kwaśna porzeczka i słodziutka beza. :)

    OdpowiedzUsuń