Boxty pancakes.
500g ziemniaków
2 łyżki mąki
pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150ml mleka
1/2 łyżeczki
soli
olej do
smażenia
100g boczku
6 pomidorków
koktajlowych
1 łyżka
szczypiorku pokrojonego
Wykonanie.
Obrane
ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok.
Miąższ
ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem.
Ciasto ma być
luźne o półpłynnej konsystencji.
Smażyć na
patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo.
Boczek pokroić
w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać
tymiankiem.
Gotowe boxty
podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem.
Irlandzkie
placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych .
W Dublinie w
"Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z
owocami, ze stopioną słoninką, smażonym mięsem, rybą lub jarzynami.
Che buoni !!!.... Claudia
OdpowiedzUsuńpysznie:D chętnie wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ziemniaczane w każdej odsłonie, muszę wypróbować, ten proszek do pieczenia mnie zaintrygował
OdpowiedzUsuń