.

wtorek, 15 lipca 2014

Placuszki ze świeżych ogórków.


Pancakes with fresh cucumbers.



Składniki.
1 ogórek (200 g)
80 g sera twarogowego
1 łyżka keczupu
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżka koperku
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Wykonanie.
Ogórki obrać ,przekroić  wzdłuż i usunąć pestki.
Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut.
Odcedzić, osączyć  i zmiksować.
Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko i przesiać mąkę. Wszystko zmiksować.
Dodać ubitą pianę i wymieszać.
Smażyć na oleju z obu stron na rumiano niewielkie placuszki. Osuszyć na papierze kuchennym.

Podawać posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłeś mnie kolejny raz, ogórków jeszcze nie smażyłam. A bardzo lubię takie placuszki z cukiniii. Ty jest świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Christopher, placuszki są niesamowite...niebo w gębie. Dzięki :) Pozdrawiam - Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  4. z cukini i owszem robię, ale z ogórków,nie i nawet nie wpadłam na taki pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z serii do zrobienia.
    Wygladają wspaniale a i smakować muszą wybornie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń