.

niedziela, 15 czerwca 2014

Szparagi uczta smakosza.


Asparagus a gourmet feast.



Składniki.
50 dag szparagi białe
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
10 dag mozzarella
sól
cukier
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleko
0,5 szklanki wywaru ze szparagów
1 łyżka świeżej bazylii

Wykonanie.
Szparagi obrać dokładnie . Gotować 15 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar.
Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut.
Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron.


13 komentarzy:

  1. ..... i zrobiłeś fantastyczne danie dla rodziny. Świetny pomysł. A szparagi niedługo się skończą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zawsze smacznie :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności i jak ładne podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie to prawdziwa uczta, super połączenie smaków, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest to co kocham najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjne danie, bardzo ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  7. This is a good looking dish....and I'm sure it's delicious too!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że se człowiek chociaż popatrzy...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie coś dla mnie. Szparagi, kurczak i mozzarella... pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie szkoda, że monitor nie oddaje zapachu :)

    Pozdrawiam serdecznie !!!

    Zapraszam również do siebie.

    Życzę miłego dnia :D

    OdpowiedzUsuń