.

środa, 30 kwietnia 2014

Czas na sałatki.


Sałatka z rzepy "Thurow".


 
Składniki.
20dag rzepy
2 ogórki konserwowe
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka kaparów
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz,
cukier,
sok z cytryny do smaku

Wykonanie.
Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić.

Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko połączyć ,dodać kapary, wymieszać z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku .Posypać listkami tymianku. Przełożyć do salaterki i udekorować.

Sałatka śniadaniowa z awokado.



Odżywcze i orzeźwiające połączenie owoców, oto wspaniały początek dnia.

Składniki.
1 awokado
1 banan
1 grapefruit
100g truskawek
1 kiwi
50g rodzynek
100g twarogu
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie.
Rodzynki zalać wrząca wodą.
Obrane awokado pokroić w plastry. Skropić cytryną
Banana pokroić w plasterki i dodać do salaterki.
Z grapefruita wyciąć fileciki ,dołożyć do salaterki.
Truskawki, bez szypułek, przekroić na pół i do salaterki.
Kiwi obrane pokroić w półplasterki i do salaterki.
Dosypać osączone rodzynki.
Wszystko delikatnie wymieszać.
W miseczce utrzeć, twaróg, jogurt i cukier.
Mieszankę owocowa polać i podawać.
Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą.

Sałatka z pora i bryndzy.


2 spore kawałki pora bez zielonych liści 
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny 
100g bryndzy
1/2 pomarańczy
100ml jogurtu naturalnego
garść orzechów włoskich
sól ,pieprz do smaku
natka pietruszki lub kolendry

Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną.
Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem.
Bryndzę pokroić na małe kawałki i dodać do surówki.
Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry.
Na zdrowie.

Sałatka z soczewicą i prosciutto.



Składniki.
0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej
6 plastrów szynki prosciutto
50g sera gorgonzola
1 sałata rzymska mini
1/2 cebulki czerwonej

Sos.
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka oliwy 
1 łyżeczka musztardy dijon
pieprz

Wykonanie.
Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki i wymieszać z ugotowaną soczewicą oraz kawałkami sera gorgonzola. Dołożyć krążki cebuli.
Składniki sosu dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę.
Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie.

Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja.



Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej.
Składniki.
2 ziemniaki
100g pieczonego (gotowanego)mięsa
10cm pora
1 pomidor
sól, pieprz

Sos.
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu (śmietany)
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka szczypiorku

Wykonanie.
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków.
Obrać i pokroić w plastry, ostudzić.
Posypać solą i pieprzem.
Por pokroić w półplasterki, cienko.
Sparzonego ,obranego pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych.

Przygotować sos.
Do miseczki włożyć majonez,
dodać jogurt,
następnie musztardę
i wszystko wymieszać
Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać
Posypać posiekanym szczypiorkiem  odstawić na 30min,aby smaki się połączyły.
Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką..

Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym.



Składniki.
100g soczewicy
100g groszku zielonego
2 jajka
1 ząbek czosnku
1bcebulka czerwona
1 łyżka słonecznika uprażonego
50g sera koziego
1 cytryna
szczypta kminu rzymskiego
2 łyżki oliwki
1 łyżka kolendry świeżej
pieprz, sól

Wykonanie.
Soczewicę gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić i ostudzić.
Zielony groszek ugotować, odcedzić i ostudzić.
Groszek połączyć z soczewicą.
Ugotować jajka, posiekać ,dodać do grochu z soczewicą.
Następnie dodać posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu.
Ser pokroić w nieduże kawałki lub pokruszyć i ułożyć na sałatce.
Sok z cytryny wymieszać z oliwką i posiekaną kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać sałatkę.
Ziarna słonecznika uprażyć i posypać nimi sałatkę.

Jajeczna sałatka po turecku.



Składniki.
4 jajka
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżka mięty świeżej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie.
Jajka pokroić w kostkę.
Zioła posiekać wymieszać z jajkami .Dodać paprykę, doprawić jeszcze solą i pieprzem ,polać oliwką i wymieszać.
Smacznego.



6 komentarzy:

  1. same pyszne sałatki- moja faworytka to ta z pora i bryndzy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko!!! Kolorowy zawrót głowy!!! Pyszności co niemiara :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudne i na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudne i na pewno bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile pysznych sałatek :) nie wiadomo, którą wybrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabiłeś nam klina tym barem sałatkowym - jedna lepsza od drugiej. Ja biorę wszystkie, nawet owocową na słodko, bo moje Potwory uwielbiają słodycze. Myślę, że którąś zrobię jutro, jak otworzą sklepy i kupię składniki :-)

    OdpowiedzUsuń