Sałatka z rzepy
"Thurow".
Składniki.
20dag rzepy
2 ogórki
konserwowe
2 jajka
ugotowane na twardo
1 łyżka kaparów
1/2 szklanki
majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżka natki
pietruszki
sól, pieprz,
cukier,
sok z cytryny
do smaku
Wykonanie.
Rzepę obrać,
pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić
i ostudzić.
Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko połączyć
,dodać kapary, wymieszać z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku .Posypać
listkami tymianku. Przełożyć do salaterki i udekorować.
Sałatka
śniadaniowa z awokado.
Odżywcze i
orzeźwiające połączenie owoców, oto wspaniały początek dnia.
Składniki.
1 banan
1 grapefruit
100g truskawek
1 kiwi
50g rodzynek
100g twarogu
150g jogurtu
naturalnego
1 łyżeczka
cukru 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie.
Rodzynki zalać
wrząca wodą.
Obrane awokado
pokroić w plastry. Skropić cytryną
Banana pokroić
w plasterki i dodać do salaterki.
Z grapefruita
wyciąć fileciki ,dołożyć do salaterki.
Truskawki, bez
szypułek, przekroić na pół i do salaterki.
Kiwi obrane
pokroić w półplasterki i do salaterki.
Dosypać
osączone rodzynki.
Wszystko
delikatnie wymieszać.
W miseczce
utrzeć, twaróg, jogurt i cukier.
Mieszankę
owocowa polać i podawać.
Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami,
a grapefruit, pomarańczą.
Sałatka z pora
i bryndzy.
2 spore kawałki
pora bez zielonych liści
2 łyżki soku z
cytryny
100g bryndzy
1/2 pomarańczy
100ml jogurtu
naturalnego
garść orzechów
włoskich
sól ,pieprz do
smaku
natka
pietruszki lub kolendry
Por pokroić w
cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną.
Do jogurtu
dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z
jabłkiem.
Bryndzę pokroić
na małe kawałki i dodać do surówki.
Wierzch posypać
suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry.
Na zdrowie.
Sałatka z
soczewicą i prosciutto.
Składniki.
6 plastrów
szynki prosciutto
50g sera
gorgonzola
1 sałata
rzymska mini
1/2 cebulki
czerwonej
Sos.
2 łyżki soku z
pomarańczy
1 łyżka octu z
czerwonego wina
1 łyżka
oliwy
1 łyżeczka
musztardy dijon
pieprz
Wykonanie.
Sałatę rzymską
pokroić na małe kawałki i wymieszać z ugotowaną soczewicą oraz kawałkami sera
gorgonzola. Dołożyć krążki cebuli.
Składniki sosu
dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę.
Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie.
Sałatka z
ziemniaków, doskonała kolacja.
Smaczna odmiana
popularnej sałatki ziemniaczanej.
Składniki.
100g pieczonego
(gotowanego)mięsa
10cm pora
1 pomidor
sól, pieprz
Sos.
1 łyżka
majonezu
2 łyżki jogurtu
(śmietany)
1 łyżeczka
musztardy dijon
1 łyżka
szczypiorku
Wykonanie.
Ziemniaki
ugotować w mundurkach.
Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków.
Obrać i pokroić
w plastry, ostudzić.
Posypać solą i
pieprzem.
Por pokroić w
półplasterki, cienko.
Sparzonego
,obranego pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych.
Przygotować
sos.
Do miseczki
włożyć majonez,
dodać jogurt,
następnie
musztardę
i wszystko
wymieszać
Sosem polać
sałatkę i delikatnie wymieszać
Posypać
posiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły.
Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem
schab ze śliwką..
Francuska
sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym.
Składniki.
100g groszku
zielonego
2 jajka
1 ząbek czosnku
1bcebulka
czerwona
1 łyżka
słonecznika uprażonego
50g sera
koziego
1 cytryna
szczypta kminu
rzymskiego
2 łyżki oliwki
1 łyżka kolendry
świeżej
pieprz, sól
Wykonanie.
Soczewicę
gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić
i ostudzić.
Zielony groszek
ugotować, odcedzić i ostudzić.
Groszek
połączyć z soczewicą.
Ugotować jajka,
posiekać ,dodać do grochu z soczewicą.
Następnie dodać
posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu.
Ser pokroić w nieduże kawałki lub
pokruszyć i ułożyć na sałatce.
Sok z cytryny
wymieszać z oliwką i posiekaną kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym
sosem polać sałatkę.
Ziarna
słonecznika uprażyć i posypać nimi sałatkę.
Jajeczna
sałatka po turecku.
Składniki.
2 łyżki
szczypiorku
2 łyżki natki
pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżka mięty
świeżej
1 łyżeczka
papryki ostrej
sól, pieprz do
smaku
2 łyżki oliwy z
oliwek
Wykonanie.
Jajka pokroić w
kostkę.
Zioła posiekać wymieszać
z jajkami .Dodać paprykę, doprawić jeszcze solą i pieprzem ,polać oliwką i
wymieszać.
Smacznego.
same pyszne sałatki- moja faworytka to ta z pora i bryndzy:)
OdpowiedzUsuńO Matko!!! Kolorowy zawrót głowy!!! Pyszności co niemiara :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne i na pewno bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPrzecudne i na pewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńIle pysznych sałatek :) nie wiadomo, którą wybrać ;)
OdpowiedzUsuńZabiłeś nam klina tym barem sałatkowym - jedna lepsza od drugiej. Ja biorę wszystkie, nawet owocową na słodko, bo moje Potwory uwielbiają słodycze. Myślę, że którąś zrobię jutro, jak otworzą sklepy i kupię składniki :-)
OdpowiedzUsuń