.

niedziela, 23 marca 2014

Marynowana sałata rzymska.


Romaine lettuce marinated.


Składniki.
2 sałaty rzymskie mini
sól
koperek do posypania

Marynata.
1 pomarańcza-sok
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu

Wykonanie.
Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego.
Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki.
Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.

Szybka przekąska.


Składniki:
3 liście bazylii
3 pomidorki koktailowe
3 kulki małe mozzarella
kilka kropel octu balsamicznego

Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym.



7 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny ciekayw pomysł który mnie zaskoczyłeś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze Krzysiu, ależ Ty jesteś kreatywny- to musi być pyszne.
    Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  4. hm, ta sałata rzymska, nie jadłam jeszcze w takiej formie, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mógłbyś do mnie szybko wpaść z takimi szybkimi przekąskami :-)

    OdpowiedzUsuń