Cake from the pan.
Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.
200g ciasta kadayif
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
½ szklanki orzechów włoskich połamanych
Masa budyniowa.
2 budynie waniliowe
¾ l mleka
5 łyżek cukru
Laska wanilii
1 śmietana w proszku-Śnieżka
Wykonanie.
Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się
nimi trochę, podrzucając do góry.
Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby
masło się wchłonęło, dosypać cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto
się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone orzechy włoskie i dalej smażyć
jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo orzechy nabierają właściwego smaku,
który nadaje kunafie tego
interesującego orzechowego smaku.
Zostawiamy, aby przestygło.
Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu
wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.
Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy
ciasno połowę usmażonej kunafy,
na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić
do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.
Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.
I tym samym
zamykam wariacje z kunafą.
Ależ to ciasto pięknie wygląda :) Mmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńznowu robisz smaki na pyszne smakołyki:)
OdpowiedzUsuńMe acabo de enamorar de esta receta. Un abrazo y... muchas gracias por compartir!!!
OdpowiedzUsuńOd patrzenia ślinka mi leci. A co dopiero, gdybym spróbowała... "_
OdpowiedzUsuńWczoraj odwiedzilam turecki sklep i dostalam to ciasto wiec dzis wyprobuje.... mqm nqdzieje ze bedzie wygladalo tak efektownie jak Twoje .Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuń