.

poniedziałek, 24 marca 2014

Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką.


Rice balls.


Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.
Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich  potraw.

Składniki.
100g ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli, mała
2 pomidory
1 puszka cieciorki
1 żółtko
3 łyżki kolendry
½ łyżeczki papryki
Sól, pieprz

Wykonanie.
Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy  posiekane pomidory i mieszamy.
Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
Formujemy 12 kulek.
Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić.
Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa.


7 komentarzy:

  1. A u Ciebie Chris ponownie powiało egzotyką. Tak pięknie i zachęcająco i... tajemniczo wyglądają Twoje potrawy, że nie raz znając ich składników z ciekawości chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. biorę w ciemno:) kocham takie wynalazki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości lekkie, lecz syte. Dla mnie bomba

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam wszystko co na indyjską nutę przygotowane.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale to ładne!

    zapraszam na łososia :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Deliciosas bolitas... llenas de sabor!!!

    OdpowiedzUsuń