.

wtorek, 11 marca 2014

Krokiety z dorsza ze skordalią.


Croquettes of fish.


Składniki.
30dag dorsza
20dag ziemniaków
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
1 łyżeczka śmietana 18%
1 jajko
1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu
sól
cząber
olej do smażenia

Wykonanie.
Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.

Skordalia ziemniaczana.

Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.

Składniki.
250g mącznych ziemniaków w łupinach
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz czarny

 Wykonanie.
Ziemniaki ,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę .
Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek.

12 komentarzy:

  1. Ale smacznie tu u Ciebie z samego rana :) Danie jak zwykle eleganckie i na pewno bardzo smaczne :) Pozdrawiam serdecznie Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu zadziwiasz mnie swoimi pomysłami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota:) eleganckie danie, smacznie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczny obiad :) zaintrygowało mnie szczególnie Twoje puree :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne danie, lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki dobry obiadek, z dorszem. Fajnie wyglądają twoje krokiety takie zgrabne i ziemniaczki do tego tłuczone mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślałem, że skordalia to jakaś sałata/warzywo korzeniowe w rodzaju skorzonery. A okazało się, że autor chciał żeby tytuł był bardziej światowy. Krokiety z tłuczonymi ziemniakami nie brzmiałyby tak dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby anonimowy się podpisał,to autor by mu wytłumaczył,że do ziemniaków tłuczonych (ziemniaków puree),raczej nie dodaje się octu i czosnku.Z tym światowym,to autor się zgadza - jest światowy i to bardzo.

      Usuń
  8. Hum, bacalhau com batatas, deliciosa combinação e a apresentação está linda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię skordalię,jadłam oryginalną ,właśnie czosnkową ,w Grecji ,ale nie wiedziałam jak się ją przyrządza.Teraz już wiem .Dziękuję. Krokieciki też są ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasami robię podobne pure e z czosnkiem i chudą smietaną a z rybką to bardzo pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie obłędnie wygląda, nic tylko zajadać.

    OdpowiedzUsuń