Croquettes of fish.
Składniki.
30dag dorsza
20dag ziemniaków
1 mała cebula
1 łyżka pietruszki
1 łyżeczka śmietana
18%
1 jajko
1/2 łyżeczki
utłuczonego pieprzu
sól
cząber
olej do smażenia
Wykonanie.
Ugotować ziemniaki
w łupinie, obrać i utłuc.
Mięso ryby zmielić,
połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko,
pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety
smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i
podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami.
Tak przygotowane
krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią.
Skordalia ziemniaczana.
Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego
chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą.
250g mącznych
ziemniaków w łupinach
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego
octu
2 łyżki oliwy z
oliwek
sól,pieprz czarny
Wykonanie.
Ziemniaki
,najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po
prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę .
Przyprawić solą i
czarnym pieprzem, wymieszać widelcem.
Skordalia
ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek.
Ale smacznie tu u Ciebie z samego rana :) Danie jak zwykle eleganckie i na pewno bardzo smaczne :) Pozdrawiam serdecznie Chris :)
OdpowiedzUsuńZnowu zadziwiasz mnie swoimi pomysłami:)
OdpowiedzUsuńpychota:) eleganckie danie, smacznie podane:)
OdpowiedzUsuńsmaczny obiad :) zaintrygowało mnie szczególnie Twoje puree :)
OdpowiedzUsuńsmaczne danie, lubię takie:)
OdpowiedzUsuńJaki dobry obiadek, z dorszem. Fajnie wyglądają twoje krokiety takie zgrabne i ziemniaczki do tego tłuczone mniam:-)
OdpowiedzUsuńMyślałem, że skordalia to jakaś sałata/warzywo korzeniowe w rodzaju skorzonery. A okazało się, że autor chciał żeby tytuł był bardziej światowy. Krokiety z tłuczonymi ziemniakami nie brzmiałyby tak dobrze ;)
OdpowiedzUsuńGdyby anonimowy się podpisał,to autor by mu wytłumaczył,że do ziemniaków tłuczonych (ziemniaków puree),raczej nie dodaje się octu i czosnku.Z tym światowym,to autor się zgadza - jest światowy i to bardzo.
UsuńHum, bacalhau com batatas, deliciosa combinação e a apresentação está linda!
OdpowiedzUsuńLubię skordalię,jadłam oryginalną ,właśnie czosnkową ,w Grecji ,ale nie wiedziałam jak się ją przyrządza.Teraz już wiem .Dziękuję. Krokieciki też są ciekawe.
OdpowiedzUsuńCzasami robię podobne pure e z czosnkiem i chudą smietaną a z rybką to bardzo pyszne danie.
OdpowiedzUsuńDanie obłędnie wygląda, nic tylko zajadać.
OdpowiedzUsuń