.

wtorek, 25 marca 2014

Gicz wołowa z warzywami.


Beef shank with vegetables.


Składniki:
0,7 kg gicz wołowa
2 gałązki rozmaryn
3 szt. ziele angielskie
2 liście laurowe
pieprz świeżo zmielony
vegeta
ocet balsamiczy
czarny sos chilli
bulion z drobiu

Wykonanie:
Mięso przyprawić i odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego do temp. 150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem.
Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne.
Jako dodatek warzywa duszone.



6 komentarzy:

  1. wygląda tak smacznie, że zjadłabym cały kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta gicz. Często piekę mięso w niskiej (nawet 80 st.) temperaturze. Jest bardzo, bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm, ciekawe jak wytrzymać te 4 godziny, jak pewnie smakowity zapach roznosi się po domu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię tak ragout z warzywami. Mięsko po prostu rozpływa się w ustach. Świetna technika.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno jest świetna w smaku!:)

    OdpowiedzUsuń