Leeks baked with sausages.
Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem
.
Składniki.
30 -40 dag pieczarek
1 jabłko kwaskowate
5 parówek
3 łyżki masła
2 łyżki żurawiny suszonej
125 ml śmietanki słodkiej
5 dag ser ementaler
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie.
Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez
osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać
żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z
ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
Można
podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba
u Ciebie nawet najprostsze danie wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńJestem po raz kolejny pod wrażeniem, każde Twoje danie zjada się oczami :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, smak musi być wspaniały
OdpowiedzUsuńjak zawsze :)
A te pieczareczki to jak zrobić, żeby były takie bajeranckie?
OdpowiedzUsuńKochane Panie.Filozofii nie trzeba kończyć,ale jak któraś ukończyła to dobrze.
UsuńAd rem.Pieczarkę nacinamy najpierw na cztery ,tak na krzyż,a potem jeszcze na cztery i mamy osiem nacięć,ale nie przecinamy pieczarki aż do spodu..Teraz pod kątem z każdego nacięcia wycinamy trochę kapelusza.Życzę owocnej zabawy.
wygląda super! uwielbiam pora ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis i jaki prosty. Na pewno skorzystam i zrobie jutro bo i składniki mam. Cudowne te pieczarki - ARTYSTA jesteś :)
OdpowiedzUsuńProste i eleganckie i jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być bajecznie dobre.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
ZaintrygowaŁy mnie te pieczarki :), a pory uwieIbiam i z przepisu napewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńwow! danie wygląda super, jak z luksusowej restauracji:)
OdpowiedzUsuń