.

niedziela, 2 lutego 2014

Desery truskawka i gruszka.


Frużelina truskawkowa z lodami.


Składniki.
500g truskawek
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
lody

Wykonanie.
W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu.
Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna.
W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców.

Wykwintna gruszka w stylu francuskim.


Składniki.
 2 gruszki
2 cm korzenia imbiru
200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej
75 ml whisky lub brandy
½ cytryny
1 pomarańcza
2 łyżeczki masła
Kawałek laski cynamonu
125 ml słodkiej śmietany i jogurtu

Wykonanie.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno.
Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru.
Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny .
Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki.
Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu.
Zapiekać przez 15 min w temp.190stop.
Podać z bitą śmietaną  połączoną z gęstym jogurtem.

10 komentarzy:

  1. jak zwykle Twoje przepisy zachwycają,a deser powala na kolana.Mam truskawki jutro robię deser z Twojego przepisu:) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko tutaj zajrzałam, bo kusisz słodkościami... i to w jakim wydaniu... pysznie, smacznie, ładnie i... nie mogę się powstrzymać, a nie mogę też teraz tego zjeść, chyba coś zrobię słodkiego na osłodę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie! to ja się dzisiaj wpraszam na deserek i już:)
    narobiłeś mi takiej ochoty, że będę musiała coś pokombinować z truskawkami:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, przydałby mi się tai deser do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser - bomba:) Wprost fantastyczny :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale, aż chciałoby się sięgnąć po te wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój Drogi i jak tu powstrzymać ślinotok ?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz zaczne lizac monitor... Pozsrawiam z przypruszonego sniegiem Burgdorfu:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz zaczne lizac monitor:))...Pozdrawiam z przypruszonego sniegiem Burgdorfu..

    OdpowiedzUsuń