.

sobota, 1 lutego 2014

Pory zapiekane z parówkami.


Leeks baked with sausages.

Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem .
Składniki.
2 duże pory
30 -40 dag pieczarek
1 jabłko kwaskowate
5 parówek
3 łyżki masła
2 łyżki żurawiny suszonej
125 ml śmietanki słodkiej
5 dag ser ementaler
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Wykonanie.
Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba

10 komentarzy:

  1. u Ciebie nawet najprostsze danie wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem po raz kolejny pod wrażeniem, każde Twoje danie zjada się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, smak musi być wspaniały
    jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A te pieczareczki to jak zrobić, żeby były takie bajeranckie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochane Panie.Filozofii nie trzeba kończyć,ale jak któraś ukończyła to dobrze.
      Ad rem.Pieczarkę nacinamy najpierw na cztery ,tak na krzyż,a potem jeszcze na cztery i mamy osiem nacięć,ale nie przecinamy pieczarki aż do spodu..Teraz pod kątem z każdego nacięcia wycinamy trochę kapelusza.Życzę owocnej zabawy.

      Usuń
  5. wygląda super! uwielbiam pora ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały przepis i jaki prosty. Na pewno skorzystam i zrobie jutro bo i składniki mam. Cudowne te pieczarki - ARTYSTA jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i eleganckie i jeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być bajecznie dobre.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ZaintrygowaŁy mnie te pieczarki :), a pory uwieIbiam i z przepisu napewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! danie wygląda super, jak z luksusowej restauracji:)

    OdpowiedzUsuń