.

niedziela, 21 grudnia 2014

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie


Chicken fillets marinated in yoghurt


Składniki.
2 piersi z kurczaka duże

Marynata.
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1 liść limety
pieprz
sól
1 łyżka wina białego
1 ząbek czosnku
1 cm strączka chilli

Salsa owocowa.
1 jabłko
1 gruszka
1/2 cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu wieloowocowego
1 łyżka wina
listki melisy

Wykonanie.
Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.
Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.
Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.
Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.
Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem.


5 komentarzy:

  1. zjadłabym taką pierś z ogromną przyjemnością ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, a wszystkie mięsa w jogurtowej marynacie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie marynuję kurczaka w jogurcie! Wykorzystałam jednak więcej ziół, niż proponowanych tutaj ostrych przypraw. Zobaczymy jak to wyjdzie ;p

    OdpowiedzUsuń