.

sobota, 28 grudnia 2013

Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie.


Wędzony łosoś z jarmużem.


Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia.
Składniki.
600g wędzonego łososia, plastry
350g małych ziemniaczków
150ml śmietany 36%
80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku

Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem.

Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z jarmużu. Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.


6 komentarzy:

  1. super, nie jadłam jeszcze jarmużu, bo nie wiedziałam, jak go przyrządzić (do tej pory... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno jarmużu nie jadłam. Całość wygląda kusząco do tego zdrowo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Kasia, nie robiłam jeszcze jarmużu- wykorzystywałam go tylko do dekoracji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym łososiem się zachwycę, bardzo lubię. Stworzyłeś naprawdę eleganckie danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń