Wędzony łosoś z jarmużem.
Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś
ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko
ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do
łososia.
600g wędzonego łososia, plastry
350g małych ziemniaczków
150ml śmietany 36%
80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą
,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem
do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i
smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę
z zasmażką.
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w
osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do
ciepłej śmietany oprószonej pieprzem.
Plastry ziemniaków ze śmietaną
rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z jarmużu. Łososia
ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. Łosoś powinien być
leciutko ciepły, nie gorący.
wygląda naprawdę smacznie ;)
OdpowiedzUsuńsuper, nie jadłam jeszcze jarmużu, bo nie wiedziałam, jak go przyrządzić (do tej pory... :))
OdpowiedzUsuńJak ja dawno jarmużu nie jadłam. Całość wygląda kusząco do tego zdrowo. :-)
OdpowiedzUsuńJak Kasia, nie robiłam jeszcze jarmużu- wykorzystywałam go tylko do dekoracji:)
OdpowiedzUsuńTym łososiem się zachwycę, bardzo lubię. Stworzyłeś naprawdę eleganckie danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto musi być idealne połączenie!
OdpowiedzUsuń