.

piątek, 27 grudnia 2013

Świąteczny krem z suszonych śliwek.

Krem z suszonych śliwek.


Składniki.
20 dag śliwek suszonych
2 łyżki miodu
1 łyżka śliwowicy
1 łyżeczka żelatyny
200 ml śmietany kremowej
100 g orzechów włoskich uprażonych

Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny.
Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą.

W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą śliwkową. Wlać do salaterek i schłodzić. Podawać z ubitą śmietaną i orzechami .


2 komentarze:

  1. Drogi Krzysiu, Twojego bloga też mi „wybija” zanim zdążę wpisać komentarz. To przez licznik odwiedzin. Jestem załamana, nie wiem, czy uda mi się wkleić ten komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszny musiał być ten deser :)

    OdpowiedzUsuń