.

sobota, 28 grudnia 2013

Jarmuż z jabłkami.


Jarmuż z jabłkami.


Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto  uprawiać jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a nawet fioletowe. Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.
Składniki na jarzynkę z jarmużem.

80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką..



7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam jarzynki, a jarmuż używałam tylko do ozdabiania potraw:(
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze pięknie podane, muszę zrobić tak jarmuż bo sama jestem ciekawa jak smakuje. A Ze to zdrowe jest to mi na pewno przypadnie do gustu :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze tak nie jadłam, ale muszę zrobić, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze powiem, że nigdy nie jadłam jarmużu. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pięknie na zdjęciu wygląda ten jarmuż, że pewnie się skuszę, żeby go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam się że nie jadłam nigdy jarmużu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie można dostać jarmuż??

    OdpowiedzUsuń