Jarmuż z jabłkami.
Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z
najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza
Śródziemnego, a w Polsce zaczęto uprawiać jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią
jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a
nawet fioletowe. Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy.
W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze względu na wysoką
wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako
dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.
Składniki na jarzynkę z jarmużem.
80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą
,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem
do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i
smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę
z zasmażką..
Nigdy nie robiłam jarzynki, a jarmuż używałam tylko do ozdabiania potraw:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Jak zawsze pięknie podane, muszę zrobić tak jarmuż bo sama jestem ciekawa jak smakuje. A Ze to zdrowe jest to mi na pewno przypadnie do gustu :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjeszcze tak nie jadłam, ale muszę zrobić, pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że nigdy nie jadłam jarmużu. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńTak pięknie na zdjęciu wygląda ten jarmuż, że pewnie się skuszę, żeby go spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się że nie jadłam nigdy jarmużu.
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać jarmuż??
OdpowiedzUsuń