Tort makowy.
Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli
od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony
tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb.
Składniki na średni tort.
8 jaj
25 dag cukru pudru
25 dag mak
1 laska wanilii
1 aromat cytrynowy
3 łyżki bułki tartej
50g rodzynek
Masa kawowa
3 jaja
30 dag cukru pudru
50 dag masła
3 dag kawy ziarnistej zmielonej
50 ml spirytusu
Mak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę.
Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka
wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy
,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut.
Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i
boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować.
Masa kawowa.
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać
małymi porcjami ubite żółtka ,a następnie również stopniowo mocny napar z kawy
i powoli spirytus, ciągle ubijać.
Zamiast naparu kawowego można dodać drobno zmieloną kawę ziarnistą.
Można również zaparzyć 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżkami wody.
Takiego ciasta nie oddalabym nikomu /smiech/!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judyta
Wow, jaki piękny! : )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na święta.
Moja mama co roku robiła tort makowy, ale jej się nie umywa do Twojego :) Przecudny :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem tort makowy (mój :)) ale Twojego tortu kawałek też chętnie dołożyłabym na deser. Uwielbiam tort makowy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDo ciebie jak zaglądam to zawsze mam pewność że zrobisz coś dobrego. Torcikiem twoim to uraczyłaby się moja mama. Robisz krem taki jak ona lubi z masła. To są prawdziwe torty jak ona mówi. Twój wygląda pysznie świątecznie :-)
OdpowiedzUsuńCom certeza maravilhoso...como tudo que você faz! La no blog tem uma receita de cheesecake de ricota ( não tao boa quanto as suas). Um abraço! Brazil
OdpowiedzUsuńWow jaki piękny ! Jest masa makowa, więc na święta idealny :) Szkoda, że wcześniej nie opublikowałeś przepis, to zrobiłabym na Święta to cudo :)
OdpowiedzUsuńChe delizia! Complimenti...
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort, musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńZnam ten krem więc kawałek tortu z chęcią bym zjadła. Ja jednak do kremu jajka przelewam wrzątkiem, boję się salmonelli. Ale krem jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńpiekny,napewno by mi posmakował
OdpowiedzUsuńW moim domu też od wielu, wielu lat piecze się tort makowy. Przepis trochę inny: bez bułki tartej ale z dodatkiem cynamonu, miodu i kakao. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHello colleagues, its impressive article regarding cultureand completely explained,
OdpowiedzUsuńkeep it up all the time.
My blog ... united congolese party
Ӏ lіke the ѵaluable information you supply
OdpowiedzUsuńіn your articles. I will bookmark yoսr webloɡ
and check again right here regularly. I'm reasonably
certain I will learn many neա stuff right herе! Good luϲk for the following!
Here is my blog ... zulily clothes
I believe that is one of the so much significant info for me.
OdpowiedzUsuńAnd i'm satisfied reading your article. However should statement
on few normal things, The web site taste is ideal, the articles
is actually nice : D. Just right activity, cheers
Feel free to surf to my web-site best flash games list