Tort marcepanowy z
mango.
Oryginalne połączenie mango, marcepanu, wina i żurawiny oczaruje nie tylko
smakoszy egzotycznych słodkości.
Składniki.
140g marcepanu
6 jajek
230g cukru
70g kakao
Masa śmietanowa z mango.
200g zmiksowanego mango
100g cukru pudru
1 limonka - sok
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny
25 ml rumu brązowego
500ml śmietany 36%
Polewa winna z żurawiną.
250ml wina na grzańca
1 laska wanilii
60g cukru
1 anyż gwiazdkowy
1 laska cynamonu
100g żurawiny suszonej
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na
sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto
podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica
26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier.
Masa.
Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i
ziarenkami wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z
mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie
mieszając.
Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce.
Polewa z wina i żurawiny.
Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać
żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić.
Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia.
Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w
nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu.
Każde ciasto ładnie ozdobione i
pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych
wyjątkowych świąt.
nigdy nie jadłam takiego tortu, ale jestem bardzo ciekawa smaku:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńżyczę Błogosławieństwa Bożego
OdpowiedzUsuńzdrowia ,wewnętrznego spokoju,miłości życzliwości ludzkiej
oraz wiele radości z rodzinnych spotkań przy świątecznym stole
Oby radość i pokój, które niesie ze sobą Boże Narodzenie
Trwały jak najdłużej a Nowy Rok 2014 był czasem spełnienia
nadziei planów i zamierzeń
Z pozdrowieniami świątecznymi.Mariola Ps torcik rewelacja
Kocham smak marcepanu :) ! I jeszcze mango, wino i żurawina ! Wow !
OdpowiedzUsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Marcepan, mango ale ten torcik musi być pyszny. I skrzat na środku jest boski twojej produkcji. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne i ciekawe połączenie smaków, ciekawa jestem tego cuda :)
OdpowiedzUsuńSkrzat zachwycający :)