.

poniedziałek, 16 marca 2009

Moda na sałatki



Przepis na sukces w kuchni jest prosty: trzeba mieć dobry i sprawdzony przepis.

Trudno się dziwić, są lekkie ,zdrowe i do tego jeszcze kolorowe. Niezależnie od tego czy jedzenie będziemy celebrować używając noża i widelca, czy też pałeczek jak ludność Azji wschodniej i południowej lub palców idąc za przykładem większej części mieszkańców Ziemi – najważniejsze jest to, aby jedzenie nam smakowało i sprawiało radość. W upalne dni nikomu nie chce się gotować, a i apetyt jakby mniejszy. Ale ponieważ coś tam zjeść trzeba, najlepszym wyjściem będzie sałatka – obiad pachnący wiosną. Oczywiście, obiad to obiad. Nie wystarczy parę listków sałaty z łyżeczką oliwy. W porządnej sałatce są jeszcze inne warzywa, bywa mięso i ryby. Nie warto przesadzać z ilością ciężkich sosów majonezowych, bo może się okazać, że niewinna porcja sałatki dostarczyła Ci więcej kalorii niż schabowy z ziemniakami i kapustą.

Zasady są proste:
Po pierwsze : dużo sałaty. Wybieramy nasze ulubione lub te, które akurat mamy pod rękę. Oprócz najbardziej znanej masłowej możemy wykorzystać lodową, rzymską, ukolę, roszponkę itd. Sałatę podrzeć na kawałki ręką ( rukoli i roszponki nie bo mają małe listki ) i wrzucić do miski lub na talerz.
Po drugie : dodatki. Wszystko to, na co mamy akurat apetyt. Może być szynka, kurczak, smażony boczek, tuńczyk z puszki, łosoś wędzony, lub świeży smażony, sery, suszone lub świeże pomidory, grzanki oraz różne ziarna np. sezamu, słonecznika, pinii.
Po Trzecie: sos. Wystarczy wymieszać 3 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżkę octu balsamino i trochę soli. Otrzymanym dressingiem polać sałatę bezpośrednio przed podaniem.

Sałata z grejpfrutem i łososiem

1 sałata lodowa sos . 1 cytryna
2 różowe grejpfruty 4-5 łyżek oliwy
200 g. wędzonego łososia sól, cukier do smaku

Kiedy tylko promienie wiosennego słońca sięgają naszego parapetu wstawiamy cebulę do wody lub ziemi. Spragniona wiosny, szybko wypuszcza długie zielone listki – szczypior. Za oknem jeszcze chłodno, a nasze potrawy pachną latem, bo posypujemy je szczypiorkiem.

Idealny układ do kanapek to: twarożek, śmietana, szczypiorek, przyprawy. Można dodać rzodkiewki.
Wariant drugi – szczypior do jajecznicy. Proste a jakie smaczne.
To było śniadanie, a na obiad proponuję:

Sałatka z kalafiora i szczypioru.

1 kalafior ugotowany podzielić na różyczki
1 pęczek szczypiorku posiekać
1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
Majonez, sól, przyprawy. Składniki wymieszać.

Jak widać wystarczy niewiele czasu i zdrowe, smaczne, wiosenne danie jest gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz